Lasik Göz Ameliyatı Nedir?
Lasik göz ameliyatı, göz bozuklukları sebebiyle gözlük veya kontakt lens kullanan hastaların gözlüksüz net görmelerini sağlamak amacı ile uygulanan tedavi şeklidir.
LASİK, lazer ışınları kullanılarak göz bozukluğunu düzeltme ameliyatıdır. Genelde lasik goz ameliyatı tüm dünyada ve ülkemizde en sık uygulanan ve en güvenilir lazer göz ameliyatı yöntemidir. Net bir görüntü oluşabilmesi için gözümüze gelen ışınlar düzgün bir şekilde kırılmalı ve retinamıza odaklanmalıdır.
Bu odaklama işlemi gözümüzdeki kornea ve lens tarafından yapılır. Kırma kusuru olan gözlerde ışık doğru kırılamaz ve bulanık görüntü meydana gelir.
LASİK ameliyatı, halk arasında göz çizdirme ameliyatı diye bilinmekle beraber aslında göze çizme işlemi uygulanmıyor.
LASİK ameliyatında önce kornea dediğimiz gözün dış tabakasına flep denilen kapakçık şeklinde bir kesi yapılıyor.
Bu flep geçmişte mikrokeratom denilen bıçaklar ile yapılıyordu. Artık günümüzde femtosaniye lazerler (İNTRALASE) ile bıçaksız yapılmakta. Daha sonra bu kapak kaldırılıp korneanın kapak altındaki bölgesine lazer ışınları uygulanıp kornea yeniden şekillendiriliyor.
Flep tekrar örtülüyor ve hızlı bir iyileşme sağlanıyor. Böylece ışınların doğru kırılması sağlanarak kırma kusuru düzeltilmiş ve net görüş sağlanmış oluyor.
Lasik Ameliyatı Hangi Göz Bozukluklarında Uygulanır ?
LASİK ameliyatı ile düzeltilebilen kırma kusurları miyopi, hipermetropi, ve astigmatizmadır. Bu göz bozuklukları gözlük ve kontakt lensler yardımıyla düzeltilir. Gözlük veya lens takılı olmadığı zaman hasta bulanık görür. Yani hasta gözlük ve lense bağımlıdır. LASİK ameliyatı ile gözlük ve kontakt lense olan ihtiyaç ortadan kaldırılır.
a) Miyopi, uzağı net görememe sorunudur. Göze gelen ışınlar retinanın önüne odaklanır ve uzaktaki objeler bulanık görülür.
Yakında ise genellikle sorun yaşanmaz. Bu hastaların korneaları LASİK ameliyatı ile şekillendirilip düzleştirilerek ışığın retinaya odaklanması sağlanır.
b) Hipermetropi, uzaktaki objeler net görülürken yakındakiler bulanık görülür. Bir şey okurken harfler karışır ve göz yorulur. Göze gelen ışınlar retinanın arkasında odaklanır. LASİK ameliyatı ile kornea dikleştirilerek ışınların retina üzerine odaklanması sağlanır.
c) Astigmatizma, korneanın yapısal şekil bozukluğu sebebi ile ışınlar dağınık odaklanır. Hem uzak hem yakın objeler bulanık görülür. Lasik ameliyatı ile korneanın şekli düzeltilerek ışığın düzgün odaklanması sağlanır.
Lasik Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?
LASİK ameliyatı olabilmek için bazı ön şartlar gereklidir. Bunlar;
- 18 yaş (tercihen 21 yaş) üzerinde olmak. Göz numaralarının ilerlemesi bu yaşlarda durur.
- Göz bozukluğunun derecesi LASİK ameliyat ile düzeltilebilecek değerlerde olması.
- 10 numaraya kadar Miyopi
- 4 numaraya kadar Hipermetropi
- 6 numaraya kadar Astigmat, LASİK ameliyat ile düzeltilebilir.
- Gözlük veya kontakt lens numaralarının son 1 yılda değişmemiş olması.
- Kornea tabakasının yeterli kalınlıkta olması.
- Kornea topografisi dediğimiz göz yüzey haritasının normal olması.
- Göz bozukluğu dışında başka göz hastalığı bulunmaması.
Bu ön kriterlere sahipseniz LASİK ameliyat olmayı düşünebilirsiniz. Daha sonra göz doktorunuz ayrıntılı muayene ve testler yaparak gözünüzün ameliyat için tam olarak uygun olup olmadığını değerlendirecektir.
Kimler Lasik Ameliyatı Olamaz?
- 18 yaşından küçükler
- Göz numarası değişim gösteren kişiler
- Göz numaraları çok yüksek olanlar
- İnce korneaya sahip kişiler
- Şiddetli göz kuruluğu bulunanlar
- Hamile ve emziren bayanlar
- Kontrolsüz diyabet hastaları
- Keratokonus denilen kornea hastalığı bulunanlar
- Göz bozukluğu dışında katarakt, glokom, retina bozuklukları gibi göz hastalığı bulunan kişiler,
Lasik ameliyat için uygun değildir.
LASİK Ameliyatı Öncesi Uygunluk Nasıl Değerlendirilir?
LASİK ameliyatı için ön kriterleri sağlıyorsanız doktorunuz ayrıntılı göz muayenesi ve testler yaparak gözünüzün uygunluğunu değerlendirecektir. Eğer hasta kontakt lens kullanıyorsa muayeneden 5 gün önce kullanmayı bırakmalıdır.
• Göz numarasının belirlenmesi; bu sayede göz numaranızın değişmediği ve göz numaralarınızın ameliyat ile düzeltilebilir seviyede olduğu belirlenecektir.
• Kornea kalınlık ölçümü; ince korneaların belirlenmesi ameliyat sonrası komplikasyonların engellenmesinde çok önemlidir.
• Kornea topografisi denilen kornea yüzey haritası ölçümü; hem ameliyata engel bozuklukların belirlenmesi hemde kişiye özel lazer tedavilerinin uygulanması amacıyla yapılır.
• Göz bebeği çapının belirlenmesi; çok geniş gözbebeğine sahip kişilerde gece görüş bozuklukları olabileceğinden mutlaka değerlendirilmelidir.
• Başka göz hastalığı olup olmadığının incelenmesi; göz kuruluğu, katarakt, glokom, retina hastalıkları gibi ameliyat olmanıza engel hastalıklar değerlendirilecektir.
• WAVEFRONT denilen bir aletle gözün ayrıntılı kırıcılık haritasının ölçümü.
Bu değerlendirmeler sonucunda doktorunuz diğer alternatif yöntemleri sizinle konuşacak, LASİK ameliyatının artı ve eksilerini sizlere anlatacaktır.
LASİK Ameliyatı Hakkında Doktorum İle Görüşürken Hangi Soruları Sormalıyım?
LASİK ameliyat olmadan önce aşağıdaki soruların cevaplarını öğrenip kafanızda netleştirmeniz ameliyat sonrası mutlu olmanız açısından çok önemlidir. İşte sormanız gereken sorular:
Göz Numaralarım LASİK Ameliyatına Uygun Mu?
LASİK ameliyat belli derecelerdeki miyop, hipermetrop ve astigmat bozuklukları için uygulanabilmektedir. İleri derecede bozuk gözlerde yeterli düzeltme sağlanamayabilir veya numaralar geri dönebilir.
Yaşım LASİK Ameliyatına Uygun Mu?
20 yaş öncesinde göz numaraları değişiklik gösterebilir. Ayrıca 40 yaşından sonra yakın görme bozukluğu ortaya çıkar. LASİK ameliyatına karar verilirken bu durumlar değerlendirilmeli ve hasta bilgilendirilmelidir.
LASİK Ameliyatı Sonrası Ne Gibi Yan Etkiler Olabilir?
LASİK ameliyatı sonrası meydana gelebilecek yan etkiler arasında en yaygın olanlar göz kuruluğu ve geçici bulanık görmedir. Bu yan etkiler, genellikle birkaç hafta içinde ameliyat sonrası gözün iyileşme süreciyle ilgilidir. Göz kuruluğu, ameliyat sırasında korneanın incelmesiyle sinirlerden etkilenir. Yapay gözyaşı damlaları bu durumu hafifletebilir.
Bununla birlikte, bazı hastalar ışığa karşı hassasiyet veya gece görüşünde parlamalar gösterebilir. Bu durumlar da genellikle zamanla ortadan kalkar, ancak nadiren uzun süre devam edebilirler.
Göz Numaralarım Geri Döner Mi?
LASİK ameliyatı sonrası göz numaraları genellikle eskisi gibi olmayabilir. Göz yapısı ve yaşlanma bu durumun gelişmesine genellikle katkıda bulunur. Ameliyatın göz kusurlarını kalıcı olarak düzeltmesine rağmen, ilerleyen yaşlarda göz sayısı biraz değişebilir. Özellikle miyop hastalarında risk çok düşük olsa da, numara tekrarlanabilir.
Bununla birlikte, çoğu hasta uzun yıllar boyunca net bir görüşe sahip olur ve göz bozulmaları yaşamaz.
İlerleyen Yaşlarda Tekrar Gözlük Kullanacak Mıyım?
Yaş ilerledikçe gözlük kullanmanız gerekebilir çünkü yaşa bağlı görme bozuklukları ortaya çıkabilir. Presbiyopi olarak bilinen yakın görme sorunu, yaşlandıkça ortaya çıkabilir ve gözlük takmayı gerektirebilir. LASİK ameliyatı, uzağı görme sorunlarını düzeltse de gözün lensinde esneklik yaşlanma sürecinde azalır. Bu durumda, yakını net görmek zor olabilir ve okuma gözlüğü kullanmak gerekebilir.
LASİK Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıl İşler?
LASİK ameliyatı sırasında gözünüz damla ile uyuşturulur. Göz çevreniz temizlendikten sonra gözünüz şeffaf bir örtü ile örtülür. Daha sonra işlem başlar.
Flep hazırlandıktan sonra göze lazer ışını uygulanır. Bu aşamada sürekli olarak yukarıdaki ışıkları takip etmeniz istenir. Göz yıkanır ve flep kapatılır. Gözünüze damla konur ve ameliyat sonlandırılır. Tüm bu işlemler her göze ayrı ayrı uygulanır ve yaklaşık 5’er dakika kadar sürer.
Ameliyat sonrasında ilk gün, gözünüz şeffaf koruyucu bir kapak ile kapatılır. Bu koruyucu kapağı birkaç gün boyunca uyurken kullanmalısınız. İlk günler gözünüzde yanma kaşıntı gibi hisler olması normaldir. Lazer işleminin 1. Günü bulanık göreceksiniz. Zamanla bu bulanıklık geçecektir. Ameliyat sonrası kullanmanız için göz damlaları verilecektir.
Ertesi gün ilk kontrolünüz yapılacaktır. Kesinlikle gözünüzü kaşımamalısınız. Gözünüze 3 gün su kaçırmamalısınız. Lazer sonrası 1 ay deniz, havuz, sauna gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır.
LASİK Ameliyatı Sonrası Bulanık Görme Normal Mi?
LASİK ameliyatı sonrası ilk gün bulanık görme tamamen normaldir. Ertesi gün görmeniz normale yaklaşacaktır. Birkaç gün sonra görme iyice netleşecektir. LASEK ve PRK gibi ameliyatlar bulanık görme 1 haftayı bulabilir.
INTRALASE (FEMTOSANİYE LAZER) nedir?
LASİK ameliyatının ilk basamağında korneaya kapakçık şeklinde bir kesi yapılır. Buna flep diyoruz. Flep hazırlanması eskiden çok hassas mikrokeratom denilen bıçaklar ile yapılıyordu.
Günümüzde Femtosaniye denilen çok hassas lazer teknolojisinin gelişmesiyle flep hazırlığı artık bıçaksız olarak bu özel lazerle ile yapılmaktadır. Bu sayede mikrokeratoma bağlı yan etkiler oluşmamaktadır.
Ameliyat sonrası iyileşme daha hızlı ve rahat olmaktadır. Bu da ameliyatın başarı şansını ve iyileşme dönemindeki konforu arttırmaktadır. Intralase ile istenilen kalınlıkta flep hazırlanabilir.
Bu sayede ince korneası olan kişilerde ince flep hazırlanarak LASİK güvenle uygulanabilir. INTRALASE’in başka bir avantajı da göz kuruluğuna daha az sebep olmasıdır.
İLASİK nedir?
Korneaya flep hazırlanması femtosaniye lazer ile yapılırsa buna intralase deniyor. Wavefront ise göze bir ışın gönderilmesi ve retinadan dönen ışınların değerlendirilmesi ile yapılan özel bir ölçümdür. Tıpkı parmak izi gibi wavefront ölçümü de her kişiye özeldir.
Bu iki teknolojinin birleştirilmesi yani INTRALASE lazer ile WAVEFRONT ölçüm teknolojsi birleştirilerek yapılan LASİK ameliyatına İLASİK ameliyatı denmektedir. İLASİK’te tüm tedavi kişinin göz yapısına ve bulgularına özel olarak planlanır ve uygulanır.
SMILE LAZER/RELEX nedir?
Femtosaniye lazer teknolojisi ile korneanın içerisinde ince bir lentikül (disk şeklinde doku) oluşturulur. Daha sonra çok küçük bir açıklıktan bu disk şeklindeki doku çıkarılır. Sonuçta kornea düzleşir ve kırıcılığı azalır. Yani miyop iyileşmiş olur.
Bu yöntemde flep (kapakçık) hazırlamaya gerek yoktur. Kapalı cerrahi tekniği sayesinde kesi yapmaya gerek kalmaz. Bu sayede korneanın biyomekaniği bozulmaz. İnce kornealarda uygulanabilir. Yüksek numara miyoplarda veya astigmatlarda tercih edilir.
LASİK Ameliyatına Uygun Olmayan Gözlerde Alternatif Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
LASİK ameliyatı dışında göz bozukluklarının tedavisinde uygulanabilen farklı cerrahi yöntemler bulunur. Bu yöntemlerin bazıları korneanın lazer ile yeniden şekillendirilmesiyken diğerleri göz içine mercek yerleştirilmesi şeklindedir.
a) PRK; Bu teknikte korneanın en dış epitel tabakası kazınarak soyulur. Lazer ile korneaya şekil verilirek göz bozukluğu düzeltilir. Epitel kendiliğinden iyileşmeye bırakılır. Korneadan flep kaldırılmadığı için ince kornealarda ve iz kalması istenmeyen özel durumlarda tercih edilir. Fakat iyileşme süreci LASİK e göre daha zor geçer. Bu yüzden günümüzde LASİK daha çok tercih edilir.
b) LASEK/Epilasik: Bu yöntemde korneanın epitel denilen en dış yüzeyi mekanik olarak kazınmak yerine düzgünce sıyrılır. Lazer ile kornea şekillendirildikten sonra bu epitel tabakası tekrar yerine yapıştırılır. PRK ya göre daha hızlı ve kolay iyileşir. İnce kornealarda tercih edilir.
c) Fakik Göz İçi Lensleri: LASİK ameliyatına uygun olmayan gözlerde veya çok yüksek numaralı göz bozukluklarında tercih edilen yöntemlerden biridir.
Bu ameliyatta gözün kendi merceğine müdahale edilmez. Göz bebeğinin önüne veya arkasına yapay mercek yerleştirilir. Bu mercek sayesinde ışınların retina üzerine odaklanması sağlanarak göz bozukluğu düzeltilir.
d) Refraktif (Saydam) Lens değişimi: Hastanın doğal merceği ameliyatla alınarak yerine kırma kusurunu düzeltecek yapay mercek takılması işlemidir.
Katarakt ameliyatında olduğu gibi trifokal (akıllı) mercek takılması ile tüm mesafelerde net görüş sağlanabilir. LASİK ameliyatına uygun olmayan gözlerde veya çok yüksek numaralı göz bozukluklarında tercih edilir.
Ayrıca hafif kataraktı olan hastalar kataraktın ilerlemesini beklemeden gözlükten kurtulma amaçlı bu ameliyatı tercih edebilirler.
Göz Çizdirme Ameliyatı Nedir?
LASİK göz çizdirme ameliyatı, lazer teknolojisi kullanılarak gözdeki kırma kusurlarını düzeltmek için yapılır. Bu operasyon, astigmat, miyop ve hipermetrop gibi görme bozukluklarının kalıcı olarak düzeltilmesi için yapılır. Lazer, gözün kornea tabakasına hassas bir şekilde uygulandığında ışığın doğru bir şekilde kırılmasını sağlar. Bu, net bir görüşe yol açar.
Hasta genellikle ağrısız bir ameliyat geçirir ve göz damlası ile lokal anestezi uygulanır. Çoğunlukla birkaç gün içinde günlük yaşamına dönebilirler çünkü iyileşme süreci hızlıdır.
Göz Çizdirme Ameliyatı Kesin Çözüm Mü?
LASİK göz çizdirme ameliyatı, birçok hasta için kesin bir çözüm sağlar, ancak her zaman garanti edilemeyebilir. Gözdeki kırma kusurlarını kalıcı olarak düzeltmek ve uzun yıllar net bir görüşe sahip olmak, bu ameliyatla mümkündür. Bununla birlikte, yaşa bağlı değişiklikler ve genetik faktörler nedeniyle hafif görme bozuklukları ilerleyen yıllarda tekrarlanabilir. LASİK, presbiyopi gibi yaşlanmaya bağlı yakın görme sorunlarının tedavisinde kullanılamaz. Ameliyat, mevcut görme kusurlarını düzeltmede etkili olsa da, yaşlanma süreci yeni sorunlar ortaya çıkarabilir.
Göz Çizdirme Ameliyatı Fiyatları
Göz çizdirme ameliyatı, miyop, hipermetrop ve astigmat gibi görme bozukluklarını düzeltmek için yaygın olarak tercih edilen bir ameliyat türüdür. genelde lazerle göz çizdirme fiyatları, bir dizi faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler arasında kullanılan teknoloji, doktorun uzmanlığı, kliniğin bulunduğu şehir ve hastanenin sunduğu hizmetler bulunur.
Lasik Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
LASİK göz ameliyatı fiyatları, hastanenin sunduğu hizmetlere ve kullanılan teknolojiye göre değişir. Fiyat, ameliyat yapılacak klinik, cerrahın deneyimi ve kullanılan ekipmanla ilgili olabilir. Fiyatlar, göz yapınıza ve uygulanacak olan tedaviye bağlı olarak değişebilir. Göz kusurlarının derecesi ve ek tedavi gereksinimleri göz kusurlarının maliyetini artırabilir. Bu nedenle, kesin bir fiyat almak için göz yapınıza uygun bir tedavi planını belirlemek için muayene olmak önemlidir.
Lasik göz ameliyatı fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.
Sık Sorulan Sorular
Lasik Göz Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
LASİK göz ameliyatı genellikle bir haftada büyük ölçüde iyileşir, ancak tam iyileşme birkaç hafta sürebilir. Hastalar ilk günlerde bulanık görme ve hafif rahatsızlık yaşayabilir; bunlar normaldir ve kısa sürede geçer. Gözlerin iyileşme süreci, ameliyat sonrası bakım talimatlarına ne kadar uyulduğuna ve kişinin göz yapısına bağlı olarak değişir.
Gözlerin korunması ve ameliyattan sonra doktorun önerdiği damlaların düzenli kullanımı, iyileşme sürecini hızlandırır. İyileşmenin ardından net bir görüş elde edilir ve çoğu hasta kısa sürede normal hayatına döner.
Lasik Ameliyatı Riskli Mi?
LASİK ameliyatı tipik olarak güvenli bir operasyon olsa da, her cerrahi işlem gibi bazı tehlikeler vardır. Ameliyat sonrası nadir de olsa yan etkiler enfeksiyon, göz kuruluğu veya geçici görme bozuklukları olabilir.
Bazı hastalarda, özellikle gece görüşünde parlamalar ve ışık hassasiyeti gibi durumlar geçici olarak ortaya çıkabilir. Hastanın göz yapısı ve cerrahın deneyimi ameliyatın başarısını belirler.
Lasik Kimlere Yapılmaz?
LASİK ameliyatı, göz yapısı uygun olmayan kişilere ve belirli sağlık sorunları olan kişilere genellikle yapılmaz. Bu ameliyat, ince kornea tabakası olanlar, göz tansiyonu veya keratokonus gibi göz hastalıkları olanlar için uygun değildir.
Diyabet gibi iyileşme sürecini etkileyen kronik hastalığı olan kişilerde de riskler artabilir. Son bir yılda göz numarası değişkenlik gösteren kişilerde göz numaralarının sabitlenmesi beklenir. Hormonal değişiklikler nedeniyle, hamile kadınlar LASİK için uygun olmayabilir. Kişinin uygun olup olmadığı doktor tarafından değerlendirilir.
Göz Çizdirme Ameliyatında Yaş Sınırı Var Mı?
Göz numarasının sabitlenmesi beklendiği için, göz çizdirme ameliyatında genellikle 18 yaş sınırı vardır. Göz numarası genç yaşlarda değişkenlik gösterebilir, bu nedenle ameliyatın başarılı ve kalıcı sonuçlar vermesi için numaranın en az bir yıl sabit kalması önemlidir. 18 yaş altındaki bireylerde göz gelişimi henüz tamamlanmadığı için ameliyat yapılmaması tavsiye edilir.
Göz yapısı uygun olduğu sürece yaş sınırı yoktur. Ancak presbiyopi gibi sorunlar yaşla birlikte ortaya çıkabilir ve bu da gözlük gereksinimini artırabilir. Ameliyat öncesi doktor tarafından yapılan bir muayene sırasında yaş ve göz yapısı değerlendirilir.
Göz Çizdirme Ameliyatı Riskleri Neler?
LASİK göz çizdirme ameliyatının riskleri arasında göz kuruluğu, enfeksiyonlar ve geçici görme bozuklukları yer alır. Gözde iyileşme sürecinin başlaması ve ameliyat sırasında korneanın inceltilmesi bu riskleri artırabilir. Bazı hastalar, özellikle geceleri bulanık görme, ışık hassasiyeti veya parlamalar gibi geçici sorunlar yaşayabilir. Ameliyat sonrası göz kusurları bazen tamamen düzelmez ve ek tedavi gerektirebilir. Ayrıca, hijyen kurallarına uyulmaması göz enfeksiyonlarına neden olabilir, her ne kadar enfeksiyon riski düşük olsa da. Ameliyat sonrası bakım talimatlarına uymak ve cerrahın deneyimi, bu risklerin çoğunu azaltabilir.